Vitale Vakantieparken | Deel 2: De aanpak in Fryslân en Limburg
Het eerste landelijke congres vitale vakantieparken had als thema ‘Bent u klaar voor de toekomst?’. Voor de organisatie tekenden het ministerie van Binnenlandse Zaken, de provincie Drenthe en Vitale Vakantieparken Drenthe. In een serie artikelen doen we verslag van dit congres. Vandaag belichten we de aanpak in Noord- (Fryslan) en Zuid-Nederland (Limburg). Heel verschillend maar wel met een gezamenlijk doel: een vitale sector.
Vitale Logiesaccommodaties Fryslân
In Friesland is gekozen voor een programma voor de brede logiessector en niet alleen vakantieparken. Het is onderdeel van het programma gastvrij Fryslân. "Toerisme is een integraal product daarom is het belangrijk al die onderdelen te versterken”, vertelt projectleider Tonique Hollander van Vitale Logiesaccommodaties Fryslan. "We gaan voor slimme groei zodat je inspeelt op de gewenste ontwikkelingen in de regio. Gebaseerd op feiten en cijfers.” Gevraagd naar de impact op de Fries geeft ze toe dat, dat best wel ingewikkeld is: "In elke opgave maken we een vertaalslag van beleid naar ondernemer en kijken we wat voor impact de plannen hebben op de omgeving. Het uitgangspunt is een positieve impact. Mooi voorbeeld is een ondernemer die zijn uitbreiding samenbrengt met sportvoorzieningen in het dorp.” De uitdaging in Friesland is om alle gemeenten aan te haken en het tegelijkertijd praktisch te houden voor ondernemers. Dat is vanwege de grote opgaven voor de toekomst niet eenvoudig: "Denk maar aan grote opgaven rond duurzaamheid, circulariteit en wonen. We moeten kijken hoe dat elkaar kan versterken.” Ze had ook nog een afsluitende tip voor zowel ondernemers als overheden: "Zorg dat je aan de voorkant met elkaar aan tafel gaat zitten zodat je de opgaven kunt adresseren. Gemeenten moeten echt kijken wat er bij de ondernemer speelt. Dan ga je elkaar wat meer begrijpen zeker als het om complexe processen gaat.”
Vitale Vakantieparken Limburg
Projectleider Yvonne Kokkelkoren en Vitaliteitsmanager Frank Verkoijen zijn maar druk met Vitale Vakantieparken Limburg. Daar werken ze met een vitaliteitsscan en een vitaliteitsmanager, ook wel de campingdoctor genoemd. "Ik word door de overheid betaald maar spreek de taal van de ondernemer”, vertelt Frank Verkoijen. "Als je goed naar beide partijen luistert en daar je voorstel op baseert kom je altijd tot de juiste oplossing.” Het was in Limburg echt learning by doing waar ze in het pilotjaar 10 parken hebben aangepakt. Centrale uitdaging was dat er heel veel niet-vitale parken zijn met veel verschillende belangen. En niet elk traject eindigt in een vitaal vakantiepark: "Bij het Roekenbosch in Venray gingen partijen eerst uit van vitalisering maar uiteindelijk bleek alleen sanering haalbaar”, vertelt Yvonne. "Hier was het door erfpacht wat makkelijker maar als je de plannen kunt onderbouwen, krijg je mensen wel achter je plannen.” De gekozen constructie bij het Roekenbosch is bijzonder want de eigenaar mag nog 10 jaar arbeidsmigranten huisvesten om de sanering te betalen. Dat was ook voor de gemeente interessant omdat een strikte handhaving het alternatief was en vanwege de hoge kosten ook niet aantrekkelijk voor de overheid. ”De combinatie van de wortel en de stok was daar heel belangrijk en heeft 95% van de eigenaren voor de wortel gekozen.” In Limburg hebben ze geleerd dat het heel belangrijk is om alle scenario’s te onderzoeken. En sanering is heel lastig want er is geen verdienmodel voor sanering.
Morgen belichten we de visie van de Rijksoverheid. / Gisteren publiceerden we deel 1: De aftrap